Αναζήτηση:
 
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
GUNET.gr
ects-ds
Erasmus-DS-ECTS
Diploma Supplement


 
 
ΤΕΙ Λάρισας > ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 2007 - 2013

Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης (LLP = Life-long Learning Programme) που ξεκίνησε την 1/1/2007 καλύπτει τούς τομείς της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχίζει, βελτιώνει και επεκτείνει το «Σωκράτης ΙΙ» και «Leonardo da Vinci ΙΙ». Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως στην ιστοσελίδα: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/oj/2006/l_327/l_32720061124el00450068.pdf

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι «να συμβάλει, με τη δια βίου μάθηση, στην ανάπτυξη της Κοινότητας ως προηγμένης κοινωνίας βασισμένης στη γνώση, με βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, καλύτερες και περισσότερες θέσεις απασχόλησης και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ικανοποιητική προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές. Αποσκοπεί ιδίως στην ενίσχυση των ανταλλαγών, της συνεργασίας και της κινητικότητας μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κοινότητα ώστε να καταστούν παγκόσμιο σημείο ποιοτικής αναφοράς».

Στο Πρόγραμμα LLP συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Σλοβακίας, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο -, οι 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και η Τουρκία.

To Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης περιλαμβάνει τα τομεακά προγράμματα Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci και Grundtvig.

Το τομεακό πρόγραμμα Erasmus προσφέρει την δυνατότητα κινητικότητας και συνεργασίας στα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό τους 31 χωρών της Ευρώπης. Οι διάφορες δραστηριότητες κινητικότητας και πολυμερούς συνεργασίας χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ενίσχυση της συμβολής της ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης στην προώθηση της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα Erasmus υποστηρίζει τις ακόλουθες αποκεντρωμένες δράσεις:

  • Κινητικότητα φοιτητών στο εξωτερικό με σκοπό τις σπουδές
  • Κινητικότητα φοιτητών στο εξωτερικό με σκοπό την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, κέντρα κατάρτισης, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς.
  • Κινητικότητα διδακτικού προσωπικού σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για διδασκαλία
  • Κινητικότητα διδακτικού προσωπικού για επιμόρφωση σε ένα ίδρυμα-εταίρο στο εξωτερικό.
  • Κινητικότητα λοιπού προσωπικού από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή προσωπικού επιχειρήσεων για σκοπούς κατάρτισης.
  • Εντατικά προγράμματα Erasmus οργανωμένα σε πολυμερή βάση.
  • Εντατικά Γλωσσικά Μαθήματα Erasmus (EILC) και γλωσσική προετοιμασία.
  • Προπαρασκευαστικές επισκέψεις για δραστηριότητες μελλοντικής συνεργασίας.
  • Οργάνωση κινητικότητας
Επίσης, το πρόγραμμα Erasmus υποστηρίζει τις ακόλουθες κεντρικές δράσεις:
  • πολυμερή σχέδια, όπως Σχέδια Ανάπτυξης Προγραμμάτων Σπουδών, που εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην καινοτομία και τον πειραματισμό καθώς και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην συνεργασία με επιχειρήσεις.
  • θεματικά δίκτυα, τα οποία διευθύνονται από κοινοπραξίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπροσωπεύουν έναν επιστημονικό κλάδο ή ένα διεπιστημονικό πεδίο. Διακρίνονται σε Ακαδημαϊκά Δίκτυα Erasmus και σε Δομικά Δίκτυα. Τα δίκτυα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν εκπροσώπους από άλλους δημόσιους φορείς ή από επιχειρήσεις ή ενώσεις.
  • συνοδευτικά μέτρα, που είναι πρωτοβουλίες για την προώθηση των στόχων του.
Προϋπόθεση για την συμμετοχή ενός ιδρύματος στο πρόγραμμα είναι να είναι κάτοχος του Πανεπιστημιακού Χάρτη ΕRASMUS (ERASMUS University Charter).

Το τομεακό πρόγραμμα Leonardo da Vinci, καλύπτει τις ανάγκες ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματική εκπαίδευσης και κατάρτισης (εκτός του τριτοβάθμιου επιπέδου), με την επιχορήγηση πολυμερών σχεδίων, δικτύων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας.

Εθνική Μονάδα στη χώρα μας για πρόγραμμα LLP είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:


 
 

Copyright © 2007 - 2024 : TEI Λάρισας
Created by ItBiz